martes, 12 de junio de 2012


TEMA 14. APLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE

En aquesta unitat veurem què és Linux i en què consisteix el Software lliure. A més a més, investigarem quins són els avantatges i desavantatges del programari lliure i, per últim, veurem també què és Lliurex.

Què és Linux?
Linux és un sistema operatiu, compatible Unix. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat.
La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per al seu ús
La segona, es que el sistema ve acompanyat del codi font.
El sistema ho formen el nucli del sistema (kernel) més un gran nombre de programes / biblioteques que fan possible la seva utilització. Molts d'aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux.
Les arquitectures en les quals al principi es pot utilitzar Linux són Intel 386-, 486-, Pentium, PentiumPro, Pentium II/III/IV, IA-64, Amd5x86, Amd64, Cyrixy Motorola 68020,IBM S/390, zSeries, DEC Alpha, ARM, MIPS…

Software Lliure
-       Llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit
-       Llibertat d'estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les tevés necessitats
-       Llibertat de distribuir còpies
-       Llibertat de millorar el programa i fer publiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie.


Avantatges i desavantatges del Programari Lliure

Com a avantatges, observem els següents:

-       Estalvis de gran quantitat de diners en l'adquisició de llicències.
-       Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
-       Eliminació de barreres de pressupostos
-       Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d’ajudar
-       Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeix i són menors per l’amplia disponibilitat d’eines i lliberies.
-       Les aplicacions són fàcilment auditades abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt depurades.
-       Tendeix a ser molt eficient (per què molta gent ho optimitza, ho millora).
-       Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes.

Pel que fa als desavantatges, trobem:

-       La corba d'aprenentatge és major.
-       El programari lliure no té garantia provinent de l'autor.
-       Es necessita dedicar recursos a la reparació d'errades.
-       No existiria una companyia única que protegira tota la tecnologia. Les interfícies amigables amb l'usuari (GUI) i la multimèdia tot just s'estan estabilitzant.
-       L'usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l'administració del sistema recau molt en l'automatització de tasques.
-       La diversitat de distribucions, mètodes de emmagatzematge, llicències d'ús, eines amb una mateixa fi, etc., poden crear confusió.


Lliurex
És una distribució GNU/Linux, està basat completament en Programari Lliure i és gratuït, a més a més, és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.

Ací us deixe una presentació de Lliurex, distribució GNU/Linux creada per la conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana, orientada al Sistema Educatiu.














No hay comentarios:

Publicar un comentario