martes, 12 de junio de 2012


TEMA 13. Xarxes socials en Educació: Facebook i Twitter

Em aquesta unitat coneixerem què són i quines són les característiques de les Xarxes Socials, així com el tipus (més concretament, coneixerem Twitter i Facebook) i algunes de les aplicacions educatives que podem fer servir d’aquestes Xarxes Socials.

Definició de Xarxes Socials
Algunes de les seues característiques mes importants són:
            Són xarxes de relacions personals, també anomenades comunitats, que proporcionen sociabilitat, suport, informació i un sentit de pertinença i identitat social.Com a “segona” definició, podríem dir que són grups de persones amb alguns interessos similars, que es comuniquen a través de projectes. A més a més, existeix un cert sentit de pertinença a un grup amb una cultura comuna: es comparteixen uns valors, unes normes i un llenguatge en un clima de confiança.
             Per altra banda, i des d’un punt de vista més informàtic, són llocs web que ofereixen serveis i funcionalitats de comunicació diversos per mantenir en contacte els usuaris de la xarxa. Es basen en un programari especial que integra nombroses funcions individuals: blocs, wikis, blocs,etc. en una mateixa interfície.
             Per últim, com exemples de Xarxes Socials mes importants destaquen: Facebook, Twitter, MySpace, Ning, SecondLife,Tuenti.

Tipus de Xarxes Socials

-       Xarxes personals. Es componen de centenars o milers d'usuaris en els quals cadascun té el seu petit “espai” amb la seva informació. Facebook
-       Xarxes temàtiques. Solen centrar-se en un tema en concret i proporcionen les funcionalitats necessàries per al mateix. Per exemple, una xarxa que siga exclusivament, de cinema.
-       Xarxes professionals. Dedicades exclusivament a l'àmbit laboral, en totes els seus vessants. Poden posar en contacte a aquells que ofereixen treball amb els quals ho busquen. Linkedin

Facebook
            Facebook és un lloc web de xarxes socials creat per Mark Zuckerberg i fundat per Eduardo Saverin, Chris Hughes, Dustin Moskovitz i Mark Zuckerberg. Originalment, era un lloc per a estudiants de la Universitat d'Harvard, però actualment està obert a qualsevol persona que tingui un compte de correu electrònic. Disposa d’una llista d’amics i un grup de pàgines o es pot reunir gent d’interessos comuns. A més a més, existeix la possibilitat d’incloure fotos i videos al mur.
Twitter
La xarxa permet manar missatges de text pla de baixa grandària amb un màxim de 140 caràcters, cridats tweets, que es mostren en la pàgina principal de l'usuari. Els usuaris poden subscriure's als tweets d'altres usuaris. Per defecte, els missatges són públics, podent difondre's privadament mostrant-los únicament a seguidors.

Aplicacions educatives de Twitter i Facebook

Canal de notícies en temps real per a la comunitat educativa.
Aquest canal ens pot proporcionar avisos sobre la publicació de butlletins informatius periòdics, per exemple, informacions de caràcter més oficial, com beques, dates d'exàmens… i, per últim, també es pot utilitzar twitter com agenda i recordatori d'esdeveniments tals com reunions o trobades.

            Establir un canal de notícies en diferit mitjançant l'ús dels widgets que permeten publicar la informació de Twitter en les pàgines web, per a poder saber en temps real tot el que està passant.
            Establir una comunicació bidireccional entre el centre i la comunitat educativa. A diferència d'un fòrum de discussió, l'abast de Twitter està restringit als seguidors dels usuaris
            Aquesta és una “visualització” de facebook.: El primer que vaig visualitzar com interessant són els grups. Cree tres grups, un per a cada curs i vull anar comentant les activitats de classes, especialment pretenc anar trobant un espai per a la reflexió respecte dels problemes que anem enfrontant. La inscripció al grup va quedar com obligatòria per als alumnes, l’ accés al grup es per invitació.
 Els esdeveniments, a través dels quals vull anar refrescant la memòria dels meus estudiants respecte d'activitats, lectures, proves, exàmens i tot allò que és part de la vida escolar i que anotem en les nostres agendes.
Crear les meves pròpies enquestes amb contingut educatiu, però havien de ser entretingudes, simpàtiques, senzilles, no diferenciar-se massa en la forma de les quals agraden als meus alumnes, però tenir una fundada raó didàctica.
Study Groups. És una manera ràpida i fàcil de col·laborar amb els seus companys de classe i planificar tasques per als seus cursos, pots crear llistes de tasques, discutir certs temes, establir horaris de les reunions,
Mathemathical Formules .Amb aquesta aplicació podràs escriure missatges en el mur dels teus amics amb formules matemàtiques, aquestes fórmules s'escriuen amb la sintaxi de Latex
CiteMe.Amb aquesta aplicació pots obtenir cites per a les teves notes amb format de WorldCat, el catàleg més gran del món.
BooksiRead. Pots qualificar i compartir opinions sobre els llibres que estàs llegint o has llegit també pots consultar les opinions d'uns altres o buscar usuaris amb gustos similars




No hay comentarios:

Publicar un comentario