viernes, 16 de marzo de 2012


EL PROCÉS D’INTEGRACIÓ I US PEDAGÒGIC DE LES TIC EN CENTRES EDUCATIUS. Estudi de casos
En aquest tema tractarem les aportacions de les TIC als centres escolars (al final de la publicació, podrem veure un vídeo molt interesant que tracta aquest tema), les investigacions que s’han fet sobre les TIC, veurem també què és el projecte medusa i per últim els resultats obtinguts.

1.    Aportacions de les TIC als centres escolars
-       Innovacions en l’àmbit de l’organització escolar del centre (ubicació d’equipaments, maneres de compartir-los, coordinació)
-       Innovacions en l’àmbit de l’ensenyament en l’aula (continguts que s’ensenyen , activitats desenvolupades, innovacions metodològiques i d’avaluació)
-       Innovacions en l’àmbit de l’aprenentatge de l’alumnat (anàlisi dels processos d’aprenentatge, canvis en la motivació i actituds cap a l’educació, en la interacció entre alumnes i professors)
-       Innovacions en l’àmbit professional docent (formació, treball col·laboratiu entre professors)
2.    Investigacions sobre les TIC

A partir de les aportacions que fan les TIC, es fan aquestes investigacions:
-       Estudis sobre indicadors quantitatius que descriuen i mesuren la situació de la penetració i ús d’ordinadors en els sistemes escolars a través de ràtios o puntuacions concretes d’una sèrie de dimensions. Les tècniques metodològiques utilitzades són: Dades estadístiques, enquestes a administradors, anàlisi documental
-       Estudi sobre els efectes dels ordinadors en el rendiment i aprenentatge de l’alumnat. Les tècniques són estudis experimentals i meta-anàlisi.
-       Estudis sobre les perspectives, opinions i actituds dels agents educatius externs (administradors, supervisors, equips de de suport) i del professorat cap a l’ús i integració de les tecnologies en les aules i centres escolars. Les tècniques metodològiques són els qüestionaris d’aptitud i opinió.
-       Estudis sobre les pràctiques  d’ús dels ordinadors en els centres i aules desenvolupats en contextos reals. Es practica l’estudi dels casos.

3.    Projecte medusa
El projecte medusa representa un macroprojecte governamental dirigit al desenvolupament de les infraestructures de telecomunicació que connecten entre sí als centres, a la dotació de recursos informàtics bàsics, a la formació del professorat en l’ús dels mateixos i a la qualificació de l’alumnat com usuari intel·ligent de les noves tecnologies.
Aquest projecte va sorgir de dues iniciatives institucionals amb les quals es pretén orientar el desenvolupament de la Societat de la informació a Canàries: d’una banda el “Pla de Desenvolupament de la Societat de la informació a Canàries”, on es va plantejar que l’educació era el pilar fonamental per a l’assoliment de tal propòsit, i per un altre el “Pacte Social per a l’Educació en Canàries” amb el qual es pretén millorar la qualitat del Sistema Educatiu.

4.            Objectius de la investigació
-       Identificar els canvis i innovacions generats per l’ús pedagògic de les noves tecnologies en els centres en els àmbits “organitzatius” en l’àmbit “d’ensenyament” en l’aula, i en l’àmbit de “professionalitat docent”
-       Explorar els processos d’aprenentatge de l’alumnat que ocorren en situacions d’ensenyament recolzades en l’ús d’ordinadors identificant el seu grau de motivació, expectatives i actituds així com descrivint les tasques realitzades i les interacions comunicatives entre alumnes i docents.
-       Analitzar la situació d’implementació del projecte Medusa en els centres educatius, identificant els problemes o dificultats més destacats que tenen lloc en relació amb les TIC, així com les estratègies i accions que es realitzen amb elles en l’aula.

5       Resultats
Les TIC i l’organització escolar del centre
-       Importància de la figura del coordinador TIC que en secundària moltes vegades és gent de tecnologia.
-       En primària el coordinador TIC és un membre de l’equip directiu
-       Problemes de funcionament de la xarxa i equips obsolets.


Les TIC i la pràctica d’ensenyament en l’aula
-       El professorat no genera materials didàctics propis, a pesar que els centres disposen de webs informatives sobre els centres
-       Les TIC s’utilitzen com a complement a activitats de les assignatures; l’alumnat treballarà de manera individual en els ordinadors.
-       Els professors utilitzen els recursos CENICE i no els de Medusa o propis
Les TIC i l’aprenentatge de l’alumnat
-       L’alumnat utilitza els ordinadors de manera autònoma
-       Els alumnes estan més habituats a l’ús de les tecnologies que el professorat i solen preguntar els seus dubtes al company.
-       Alta motivació de l’alumnat encara que el professorat està preocupat per la falta de recursos adaptables a les necessitats dels alumnes
Les TIC i el desenvolupament professional del professorat
-       En els centres de secundària, el professorat actua sense el coordinador TIC, més autònoms i amb capacitat d’iniciativa
-       En secundària, els recursos informàtics amb perspectiva innovadora són més utilitzats
-       La titulació del professorat influeix en la utilització de les TIC

jueves, 15 de marzo de 2012


Pràctica Multimèdia: POWER POINT
            PowerPoint és un programa dissenyat per a fer presentacions, normalment, amb text esquematitzat, fàcil d’entendre, amb animacions de text i imatges predissenyades o importades des d’imatges de l’ordinador. Se li poden aplicar diferents dissenys de fons, plantilla i animació. Aquest tipus de presentació sol ser molt cridaner i molt més pràctic que el que podria ser, per exemple, Microsoft Word. PowerPoint és un dels programes de presentació més estesos, que ve integrat en el paquet de Microsoft Office com un element més, que pot aprofitar els avantatges que li ofereixen els altres components de l’equip per a obtenir un resultat òptim. Amb PowerPoint i els dispositius d’impressió adequats es poden realitzar molts tipus de resultats relacionats amb les presentacions: transparències, documents impresos, diapositives estàndards, etc.
            Pel que fa a la pràctica que vam tindre que realitzar a classe, cal dir que vam tindre que fer un conte, utilitzant unes 10 diapositives més o menys de PowerPoint, i en el que, el més important no era el relat o la història en si del conte, sinó que teníem que demostrar que dominàvem PowerPoint, utilitzant i exprimint al màxim tots els recursos que ens ofereix, com pot ser, la inserció d’àudios, d’animacions, de vídeos, d’imatges, d’hipervincles, realitzar transicions, etc.
            A continuació, us he posat un vídeo que ens ensenya a crear una presentació en PowerPoint a un nivell molt bàsic. Aquest vídeo està dirigit per a persones que mai han tingut un contacte amb PowerPoint i que, de segur, que els va a suposar un ajuda molt important i gratificant en la elaboració de futures presentacions.


 DOCÈNCIA VIRTUAL: B-Learning
En aquest apartat, anem a veure en què consisteix B-learning, els aspectes importants d’un sistema B-learning, els seus models, i, per últim, una comparativa entre B-learning i l’ensenyament presencial.
Què és B-learning?
            Ens trobem davant moltes definicions de B-learning. En aquest apartat anem a veure les definicions segons Coaten, Brodsky, Brennan i Amar.
            És un eina que combina l’ensenyament cara a cara amb l’ensenyament virtual (segons Coaten en 2003). Combina les classes magistrals amb exercicis, els estudis de cas, jocs de rol i enregistraments d’àudio i vídeo juntament amb la tutoria i l’assessorament (segons Brodsky en l’any 2003). Segons Brennan, en 2004, el terme B-learning no és exclusivament educatiu, ja que combina un ampli ventall de mitjans per a l’aprenentatge dissenyat per a resoldre problemes específics. L’última definició de B-learning és la que ens dona Amar en 2007, que diu que combina eines amb altres més convencionals on el docent haurà d’assumir responsabilitats atorgades pel model presencial i pel model tradicional.
Aspectes importants d’un sistema B-learning
            Cal incloure en l’aprenentatge les propietats de l’espai virtual, ja que s’ha de guiar i modelar les discussions quan els alumnes estan connectats. A més, cal tindre en compte que la informació, per a ser tractada, requereix tindre un coneixement per a la seua interpretació. El B-learning també permet adquirir coneixements tècnics funcionals. No s’aprèn en solitari ja que es comunica amb altres mitjans, fòrums, xats, etc. i la gran quantitat de idees es fan col·laborativament, d’aquesta manera, tothom va aprenent. Altre aspecte a tenir en compte es que les tutories ofereixen ajuda tant a l’ensenyament presencial com a distància. I, per, últim, el B-learning permet la formació de professionals amb competències integrals, com, el sentit crític, la creativitat i el coneixement de la societat.

Models B-learning
Tenim tres tipus de models de B-learning
1.    Model basat en les habilitats: És un model que barreja la interacció entre estudiants i un professor a través de l’ús del correu electrònic, fòrums de discussió, sessions presencials i d’autoaprenentatge. En aquest model, el mestre actua de guia.
2.    Model basat en el comportament o actituds: Aquest model combina l’aprenentatge presencial amb esdeveniments en línia, realitzats col·laborativament. L’estudiant aprèn conductes  determinades a través de discussions en les aules virtuals. La diferència amb el model anterior, és, que es fan esdeveniments col·laboratius, com, per exemple, crear un bloc entre tots, etc.
3.    Model basat en la capacitat o competències: aquest model combina una varietat d’esdeveniments d’aprenentatge amb el suport de tutories, amb el propòsit de facilitar la transmissió del coneixement i desenvolupar competències. És molt semblant als anteriors, però incorpora un element nou, el de les tutories.
B-learning vs Ensenyament presencial
            En quant a l’ensenyament presencial, la relació professor-alumne és directa i més gratificant gràcies a la presencialitat. A més a més, amb la transmissió de coneixements, s’adquireix una major cultura tant oral com escrita, utilitzant, de manera tradicional les tecnologies, ja que no tenen un funció clara i específica.
            Pe altra banda, el B-learing utilitza noves tecnologies (com el campus virtual), fent més virtual l’ensenyament. Desenvolupa capacitats tecnològiques en l’alumnat i s’adquireix una cultura més audiovisual, ja que són els alumnes qui creen el seu propi aprenentatge. Per últim, la no presencialitat, ens ofereix la possibilitat de tindre al professor depenent de les nostres necessitats.
A continuació, us mostre un vídeo en el que podem vorer com es crea un projecte B-learning.



DOCÈNCIA VIRTUAL: E-learning
En aquest tema anem a veure què és E-learning, les seues característiques, els avantatges i desavantatges que presenta i les regles bàsiques per a la seua utilització.
1.    Què és E-learning?
            És una formació que utilitza la xarxa com tecnologia de distribució de la informació, ja siga la xarxa oberta (internet) o tancada (Intranet). A més a més, és un ensenyament a distància obert, flexible i interactiu  basat en l’ús de les TIC que aprofita els mitjans que ofereix internet. Permet la distribució i l’accés a col·leccions de materials d’aprenentatge sobre un mitjà electrònic usant un servidor web per a distribuir-los. Un navegador web per accedir i protocols TCP/IP i http per a facilitar l’intercanvi.

2.    Característiques de E-learning
            E-learning utilitza navegadors web per accedir a la informació, el seu aprenentatge està molt recolzat en tutories (al no ser presencial, les tutories tenen un paper molt important), utilitza materials digitals i el seu aprenentatge és flexible. Usa protocols TCP i HTTP per a facilitar la informació i es realitza l’aprenentatge mitjançant l’ordinador (en tots els cursos de E-learning, l’ordinador és l’instrument bàsic).
            Altre aspecte molt important, és que l’aprenentatge és individual, utilitzant eines síncrones (per exemple, un xat) i asíncrones (foros, debats, tutories...). Els materials s’administren en un servidor web i això fa que la connexió professor-alumne estiga separada per un espai-temps.

3.    Avantatges E-learning
-       Posa molta informació a l’abast dels alumnes
-       Facilita l’actualització de la informació i dels continguts
-       Permet la deslocalització del coneixement (gent d’altres països pot accedir a tot el material).
-       Facilita l’autonomia de l’estudiant
-       Propicia una informació Just in time (justament en el moment que jo vuic) i Just for me ( podem adaptar i seleccionar el material i el coneixement que vuiguem).
-       Afavoreix una informació multimèdia
-       Afavoreix la interactivitat en diversos àmbits
-       Estalvia costos i desplaçaments
-       Facilita l’ús dels materials en diversos cursos
-       Facilita una informació grupal i col·laborativa

4.    Inconvenients E-learning
-       Més inversió de temps per part del professor
-       Mínimes competències tecnològiques de professor i alumne
-       Habilitats de l’alumnat per a l’aprenentatge autònom
-       Disminueix la qualitat de la formació si no existeix un ràtio adequat de professor-alumne
-       Requereix més treball del convencional
-       Baixa qualitat de molts continguts i cursos actuals

5.    Regles bàsiques per a la utilització de E-learning
-       El professorat ha d’oferir guies clares per a la interacció amb l’estudiant
-       Una discussió ben dissenyada facilita la cooperació entre els estudiants i ajuda a entendre els continguts.
-       L’alumne ha de presentar projectes durant el curs
-       Els cursos en línia necessiten una data límit per presentar els projectes.
-       Els estudiants trien els temes dels projectes
-       El professor ofereix dos tipus de Feedback: informació/acusament (el professor ha de tindre una realimentació contínua).
aA continuació, us mostre un vídeo en el que podeu vorer d'un altra manera en què consisteix E-learning.



Pràctica de Marcadors Socials: “MISTER WONG”
            En aquesta pràctica vam poder conèixer en que consisteixen els marcadors socials i en especial, vam investigar alguns trets bàsics de Mister Wong.
            Els marcador socials són un tipus de mitjà social que ens permeten emmagatzemar, compartir i classificar enllaços en internet. Els motors de recerca són, en aquest sistema, un dels avantatges principals sobre altres eines o programes tradicionals, ja que, la classificació de recursos la realitzen persones que processen la informació de manera automàtica segons un programa.   
            Pel que fa a Mister Wong, dir que és el portal de marcadors més important d’Europa. Entre les seues principals característiques destaquem:
-       Els marcadors favorits podem guardar-los de manera pública o privada
-       Podem crear grups públics o privats
-       Podem agregar tant a persones conegudes com desconegudes
-       Els enllaços públics d’altres usuaris poden ser agregats, amb un sol clic, als nostres propis favorits des de qualsevol lloc del portal de Mister Wong.
-       A més a més, podem publicar i recomanar els marcadors en Twiter.

Per tal de poder utilitzar Mister Wong, hem d’entrar en la pàgina: http://www.mister-wong.es/ i registrar-nos. Animat, de segur que Mister Wong et serveix de profit!!


 LES TENDÈNCIES METODOLÒGIQUES I TIC
En aquest tema, anem a tractar els paradigmes educatius bàsics en la utilització de les TIC, les seues implicacions en el disseny de l’ensenyament, la evolució que s’ha dut a terme respecte als nivells d’aprenentatge i la generació cap a les TIC
4 Paradigmes educatius bàsics:
-       Paradigma conductista: l’ésser humà es una màquina que aprèn conductes
-       Paradigma cognitiu: l’ésser humà segueix un procés d’aprenentatge en el que va adquirint coneixements
-       Paradigma ambientalista: relació entre l’esser humà i l’ambient. L’ambient influeix en l’aprenentatge
-       Paradigma constructivista: organisme que desenvolupa processos cognitius i afectius en un escenari d’aprenentatge.

Implicacions en l’ensenyament dels paradigmes educatius bàsics. Com influeixen en l’ensenyament.
El currículum es considera tancat Degut a aquests paradigmes, s’ha de realitzar un disseny de tot el procés educatiu. Els aprenentatges més complexos es poden dividir en aprenentatges molt més simples. L’avaluació dels resultats es centra en el producte final. La motivació depèn dels reforços externs que li donem a l’alumne.
Models d’ensenyament/aprenentatge que surten de les implicacions.
-       Aprenentatge amb adquisició de coneixements: aprendre és adquirir coneixements. L’alumne adquireix coneixements a través de la guia del professor. El control de l’aprenentatge esta en mans del professor. Els continguts estan centrats en el currículum. El professor ha de ser el que transmeta la informació.
-       Aprenentatge amb construcció de significat (model constructivista): l’avaluació no es centra en el producte final, és a dir, es centra en tot el procés (avaluació continua). El paper del professor està, d’alguna manera, limitat. El paper de l’alumne és aprendre a aprendre (subjecte autònom, cadascú dels alumnes busca la seua informació, construeix el seu aprenentatge). Importen els continguts, però més encara, el procés d’aprenentatge.

Com poder utilitzar les TIC a partir d’aquests models d’aprenentatge

Seymound Papert és el creador del llenguatge “logo”: (paregut al lego, però transformat en informàtica) i proposa un canvi substancial en l’escola. Augmneta la capacitat metacognitiva, millora la visió espacial, els comportaments que s’observen entre els alumnes són molt variats (grups d’alumnes que es posen a construir peces, alumnes que tenen més capacitat i serveix de model per als altres, etc.. (actitud de construir)). Les coses que construeixen els agrada utilitzar-les. Els agrada també realitzar papers que poden ocórrer en situacions socials. Es desenvolupa la capacitat d’observació (es dediquen a observar molt, tant als companys com als professors). Augmenta la capacitat d’escoltar (relacionat amb l’observació. Es potència la capacitat dels alumnes a preguntar i a imitar. Per últim, es veu també com els alumnes desenvolupen una capacitat social d’ordenar (es preocupen per ordenar coses, etc. )