miércoles, 22 de febrero de 2012


INTEGRACIÓ DE LES TIC EN EL CURRÍCULUM

1.    Per què les TIC en l’educació?
Per a poder integrar les TIC dins del centre educatiu, és importantíssim saber per a què anem a utilitzar les TIC a l’educació. S’utilitzen gràcies a la quantitat informació que està al nostre abast. A més a més, ens permeten tindre un ambient d’aprenentatge a baix cost i actualitzen, transformen i enriqueixen els ambients d’aprenentatge. Cal dir, que té un gran sentit utilitzar les TIC en l’educació perquè donen resposta al concepte de la competència digital

2.    Estàndards TIC per a l’alumnat
Encara que pareguen el mateix, els estàndards i els indicadors tenen les seues diferències entre si. L’estàndard és més general (utilitzar l’ordinador, utilització d’internet) un indicador és més concret, la part més aplicada (navegadors, utilitzar l’eina per a vorer vídeos, utilitzar Microsoft word, correu electrònic, etc.).
Estàndards:
-       Ser alumnes competents per a utilitzar les TIC
-       Cercadors, analitzadors i avaluadors d’informació
-       Capaços de solucionar problemes i prendre decisions. ( P.e: si tenim un alumne amb NEE hem de saber buscar una eina TIC per a ajudar-lo i intentar solucionar el problema, a més de, si tenim un problema amb les TIC, saber solucionar-lo.)
-       Usuaris creatius i eficaços d’eines de productivitat (crear materials amb certa qualitat, que ens ajude a solucionar i recolzar problemes o activitats)
-       Comunicadors, col·laboradors, productors
-       Ciutadans formals, responsables i capaços de contribuir a la societat (ser capaços d’aportar coses a la societat utilitzant les TIC, a més d’estar al dia del que passa a la societat i ser crítics amb ella).

3.    Estàndards TIC per als docents

-       Facilitar i inspirar l’aprenentatge i la creativitat de l’alumnat
-       Dissenyar i desenvolupar experiències d’aprenentatge i avaluacions pròpies de l’era digital (Crear ambients i experiències d’aprenentatge virtuals)
-       Modelar el treball i l’aprenentatge característics de l’era digital
-       Promoure i exemplificar  tant la ciutadania digital, com la responsabilitat
-       Comprometre’s amb el creixement professional i amb el lideratge.
-       Ser un ciutadà digital (ser capaços d’utilitzar de manera adequada la competència digital, a més de saber seleccionar la informació adequada).


4.    Model d’integració de les TIC
Adreça institucional: des del centre s’ha de dur una política de lideratge des del punt de vista tecnològic, pedagògic, etc. El docent, ha de ser capaç de canviar el pensament que es té en alguns ambients d’aprenentatge.
Infraestructura TIC: ha de vorer amb el suport tècnic, amb el software... Un aspecte important a tractar de les infraestructures TIC és la connectivitat: ha d’haver una bona connexió d’internet i una bona connexió entre els ordinadors del centre.
Coordinació i docència TIC: ha d’haver un coordinador informàtic per tal d’assessorar al professor en la utilització de qualsevol eina digital. A més, hauria d’estar coordinat amb el coordinador docent de cada assignatura
Recursos digitals: el col·legi ha d’estar dotat del software necessari, per tal de poder treballar les necessitat que te l’alumne.
Docents de les altres assignatures: han de ser capaços de tindre les competències digitals necessàries per tal de poder treballar junt amb els coordinadors TIC.

Ací us deixe un reportatge sobre l'impacte de les TIC en l'educació. Presenta casos exitosos de la incorporació de la tecnologia a les aules per tal de recolzar el procés d'ensenyament/aprenentatge.




miércoles, 15 de febrero de 2012

COM UTILITZAR UN BLOC?
            En la segona sessió de pràctiques, que va ser el dia 10/02/2012, vam estar veient com es creava un bloc i totes les utilitats, coneixements i destreses que són necessaris per tal de poder fer un bloc correctament.
            Vam començar parlant dels apartats més bàsics i senzills, com per exemple, fer una nova entrada al bloc (punxant a la icona del llapis i escrivint tot allò que vols transmetre) fins a com utilitzar les etiquetes (que més endavant comentarem) o com ficar un enllaç del youtube. La classe va ser molt beneficiosa per a nosaltres perquè va ser allí on vam començar a saber com utilitzar un bloc, i ací us deixe algunes de les coses més rellevants:
-       Per a ficar un enllaç dins d’una entrada hem de: 1. Posar la paraula que representa al nostre enllaç; 2. Seleccionem el text que hem escrit; 3. Punxem en “enllaç”; 4. Peguem l’enllaç que volem afegir; 5. Punxem en “visualització prèvia” i, seguidament, ens ixirà automàticament el text que hem escrit; 6. Desar i per últim, publicar.
-       Per tal d’afegir fotografies dins d’una entrada hem de punxar en la icona “inserir imatge”. A més, si punxem en “penja”, podem pujar al nostre bloc qualsevol fotografia que tinguem al nostre abast.
-       A més, de la mateixa manera que afegim fotografies, també podem ficar dins de la nostra entrada un vídeo punxant la icona de “vídeo”. També podem afegir un vídeo de youtube seguint els següents passos: 1. Editar la entrada; 2. Inserta vídeo; 3. Des de youtube.
-       Altre aspecte important, sobre tot per a l’organització del bloc, són les etiquetes, que ens permeten classificar totes les nostres entrades. Aquest apartat ens pot servir de gran ajuda alhora de classificar les nostres pràctiques que anem realitzant al llarg del curs.
-       En l’opció “formar” podem canviar de posició i distribució tot el que tenim al bloc.
-       Hi ha un apartat, que és el d’afegir un gadget, en el que podem configurar la llista d’enllaços, podem saber les estadístiques del bloc, podem posar un comptador d’entrades al nostre bloc, fer enquestes, etc. Pense que és un dels apartats més interesants del bloc.
            Tots aquests aspectes que hem desenvolupat ens serveixen per poder utilitzar de manera adequada un bloc. Cal dir, que no estan explicats tots els apartats que conté un bloc, perquè son molts i molt útils. La millor manera de utilitzar un bloc, és investigar moltíssim i tindre una actitud positiva davant aquest, així que si encara no tens un bloc, fes-te’l!!! Et servirà de molt!!

           


TIC I EDUCACIÓ PRIMÀRIA
           
            L’objectiu de les TIC és, sens dubte, millorar la qualitat i l’eficàcia del Sistema Educatiu i de formació, el que implica adquirir una competència digital. Tothom ha d’iniciar-se en la utilització, per a l’aprenentatge, de les tecnologies de la informació i la comunicació desenvolupant un esperit crític. Qualsevol element tecnològic ens pot servir com a exemple de les TIC, és a dir, un mòbil, un projector, un ordinador, etc.
            Per altra banda, diem que tenim una competència digital adquirida, quan som capaços de buscar, obtenir, processar i comunicar informació i transformar-la en coneixement. És un extraordinari instrument d’aprenentatge i conté 3 grans branques:
-       Aprendre sobre les TIC, és a dir, alfabetitzar a l’alumnat en el seu ús.
-       Aprendre de les TIC. Hem de saber aprofitar la informació i analitzar-la de manera molt crítica.
-       Aprendre amb les TIC, és a dir, saber utilitzar-les com una eina potent per classificar, organitzar, processar i orientar la informació per tal de que aquesta informació ens siga útil per al nostre aprenentatge.

            Però, per tal de dominar la competència digital, és precís tindre uns coneixements, unes destreses i, sobretot, unes actituds davant la competència digital. És a dir, pel que fa als coneixements, és imprescindible comprendre la manera d’operar amb els sistemes tecnològics i hem de conèixer l’efecte que tenen les TIC en el món personal, laboral i social.
            En relació a les destreses, és fonamental, per tal de desenvolupar la competència digital de manera adequada, saber obtenir informació d’aplicacions multimèdia i seleccionar-la de noves fonts d’informació i innovacions tecnològiques.
            Finalment, és importantíssim tindre unes actitud positives, ja que, el fi de l’eina que nosaltres anem a emprar és la predisposició, les ganes i l’interès. Hem de tindre un bon interès per tal d’utilitzar les TIC com una eina d’aprenentatge i comunicació. Les TIC són bones, utilitza-les!!!